Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Skidsamlingen och kalvträskskidan

Skidsamlingen är en stor specialsamling med närmare 3600 föremål. Samlingen speglar framför allt friluftslivets skidhistoria i Sverige och delar av Norden, och innehåller en mängd skidrelaterade föremål inom längd- och terrängåkning, utförsåkning och backhoppning. Här finns allt från redskap för skidtillverkning och vallautrustning till ackjor, kälkar och snöskor för både människa och häst. I samlingen finns också textilier, märken och priser samt flertalet konstverk, dokument och fotografier.

Svenska skidmuseet – aktivt fram till 2020

Samlingen tillkom 1928 då Svenska skidmuseet grundades av Skid- och Friluftsfrämjandet vid Fiskartorpets skidanläggningar i Stockholm. 1963 skänktes samlingen som gåva till Västerbottens museum och innehöll då cirka 1200 föremål.

Insamlingen till Svenska skidmuseet pågick fram till 2020 då Västerbottens museum beslutade att avsluta den riksomfattande insamlingen av skidhistoriska föremål och att avveckla namnet Svenska skidmuseet. Västerbottens museum fortsätter att bevara och förvalta den skidhistoriska samlingen och idag är fokusområdet för ny insamling föremål med anknytning till Västerbottens län.

Kalvträskskidan –  en av världens äldsta skidor

Den äldsta skidan i museets samlingar, Kalvträskskidan, är hela 5400 år gammal. Den hittades hösten 1923 drygt två kilometer utanför byn Kalvträsk i samband med dikesgrävning i myr. Museet förfogar över flera förhistoriska skidor som under 2023 kommer finnas tillgängliga i en ny förhistorisk utställning

För frågor och mer information

Söker du information om skidsamlingen? Då kan du vända dig till någon av museets föremålsantikvarier.

För dig som är nyfiken på Västerbottens skidhistoria tipsar vi också om tidskiften Västerbottens temanummer Från stenåldern till Stenmark som gavs ut 1984.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp