Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Sommaren på Gammlia

Vi öppnar äntligen upp gårdarna på Gammlia och smyger i gång programverksamheten. Ta med dig vännen, familjen eller ditt eget sällskap och upplev Västerbottens kulturhistoria utomhus. Vi har dagligen öppet i flera av friluftsmuseets byggnader. Den nya interaktiva familjeutställningen Hamnstaden Umeå i Egilhallen håller även den öppen under hela sommarsäsongen. Under helgerna är du välkommen att köpa nybakt bröd i bagarstugan och på söndagar rullar hästskjutsen där barnen kan åka med.

Är du nyfiken på sällskapsdans? Umeås olika dansföreningar intar dansbanan med både prova-på-tillfällen och socialdans. I sommarens kalender hittar du också musik- och berättarföreställningar och musikkvällar.

Sommarsäsongen pågår mellan 27 juni-14 augusti

 

Sommarens aktiviteter och program

Utställningen Hamnstaden Umeå

Välkommen till en interaktiv utställning för hela familjen, om livet förr i Umeå. Här får du leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen tillsammans med springpojken Per. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat i Pers kök, lasta av och på varor på lekbåten Nanna, gå ombord på ångbåten Egil och mycket mera. Tidstypiska kläder finns att låna.

Läs mer >>

Musik på bondgården

28 juli kl 14.00

Med musikerna Gunnar Lindegård och Anton Täljebäck

Svegsvarvning

25 – 29 juli och 1 – 5 augusti kl 10-16

Den hade sin storhetstid under 1700-talet och har nu blivit populär igen. Svegsvarven – en analog träsvarv!

Slöjdaren Daniel Berhe kommer till Gammlia och svarvar alster. Han varvar mellan att hugga ut ämnen och svarva. Kanske målar han också! Kom och se hur det går till att svarva på en analog träsvarv, och om du är nyfiken så kan du passa på att ställa frågor till Daniel. Läs mer om Daniel www.gortbaslojd.se samt @gortba.slojd på Instagram

Besök bagarstugan

Fredagar – söndagar kl 10-16 under sommarsäsongen
Nybakat tunnbröd finns att köpa

Hästskjuts

Söndagar kl 12-16 under sommarsäsongen (åk med från kl 13)

Dans på dansbanan

Under sommaren kan du både prova på och socialdansa en mängd dansstilar på dansbanan – allt från Tango och Salsa till Lindyhop, Foxtrot och Folkdans. Umeås olika dansföreningar håller ställningarna och du är varmt välkommen!

Se datum och tider >>

Veteranfordonskvällar

Onsdagar kl 18-21 under sommarsäsongen

Gammlias tipspromenad

Utmana varandra i vår tipspromenad som slingrar sig bland de charmiga byggnaderna på området. Slingan innehåller nio stationer. Här får du lära dig lite mer om några av de trettiotal byggnader som finns på Gammlia. Hämta din tipskupong i entrén. När du är färdig, lämna gärna in din kupong i receptionen så får du veta de rätta svaren. Vi rekommenderar den för alla kunskapstörstande och promenadsugna från 7 år och uppåt.

Tipspromenaden är framtagen i samarbete med Hikikomori Umeå.  En hälsofrämjande verksamhet för unga vuxna.

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp