Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Sofie samlingshantering

Sofie är ett samlingshanteringssystem framtaget och utvecklat vid Västerbottens museum. Systemet hjälper kulturarvsinstitutioner att hålla ordning på sina samlingar, göra dem digitalt sökbara och tillgängliga för allmänheten. Den senaste versionen Sofie 8 är helt webbaserad, vilket bland annat innebär att man på ett mycket enkelt sätt kan publicera hela eller delar av sina samlingar på internet.

Sofie är ett digitalt system för hantering, registrering och uppordning av samlingar, som dessutom kan göra dem publikt sökbara och tillgängliga. Systemet är i dag det mest använda hos svenska museer, arkiv, kommuner, landsting, föreningar, slott och bibliotek. Sofie håller ordning på samlingar av exempelvis foton, föremål, berättelser, film och ljud. Det passar såväl små som stora verksamheter. I Sofie finns funktioner för att bland mycket annat registrera personrelationer, vårdbehov, samt ordinarie och tillfälliga placeringar. Sofie är ett webbaserat system, vilket innebär att arbetet kan skötas från vilken internetansluten enhet som helst. Sofie är lätt att anpassa efter verksamhetens nuvarande och kommande behov.

Med Sofie kan användaren tillgängliggöra hela eller delar av sina samlingar. Varje användare får en egen webbplats. Den kan skräddarsys till både utseende och innehåll utifrån specifika önskemål och behov. Publicering kan även ske till K-samsök och Europeana. Informationen i Sofie lagras tryggt på servrar i Sverige och går enkelt att exportera till andra format som exempelvis Excel.

 

Kontakt och information

Benny Andersson

IT-support, Sofie
090-16 39 80 (10–14.30)
sofie-support@helpdesk.vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp