Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Metallfynd i marken

Länsbon Håkan Gustavsson tog kontakt med en av museets arkeologer sedan hans far hittat ett märkligt föremål vid stenbrytningsarbete med traktorn. En bild på föremålet lades ut på en Facebooksida om arkeologi, med förhoppningen att någon skulle kunna säga vad det var. Flera av svaren menade att det kunde vara del av en harv. Håkan Gustavsson ville emellertid veta mer och sökte upp museet.

Museets arkeolog konstaterar att det inte är en del av en harv, snarare ser det ut som en dolk av järn. Föremålet har ett liksidigt blad med två eggar och en antydan till rygg på bägge sidor av bladet. Skaftet är massivt och har en snarast rombisk genomskärning. Utförandet är något taffligt, bland annat är skaftet lite snett. Det ser inte ut att vara gjort av en professionell smed utan verkar vara ett hemsmide.

Fyndplatsen ligger nära havet, mellan 5 och 10 meter över nuvarande havsnivå, vilket innebär att den låg i strandkanten under början av medeltiden. Enligt Håkan Gustavsson påträffades inga andra föremål på platsen.

Museets arkeolog tycker det är svårt att säga hur gammalt föremålet är och framhåller att det är oklart vad det kan ha använts till.

För att komma närmare sanningen om föremålet ska någon av museets arkeologer besöka fyndplatsen. Man ska också försöka ta reda på om liknande föremål påträffats någonstans, vilket skulle kunna vara till hjälp vid en datering.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp