
Berättande
Immateriellt kulturarv kallas det kulturarv som förmedlas från mun till mun, hand till hand och kropp till kropp och där är muntligt berättande en viktig del.
I Västerbotten finns en stark berättartradition – ett kulturarv att studera, förvalta, bevara och utveckla. Västerbottens museum arbetar på flera plan med att främja och utveckla det muntliga berättandet och sedan några år tillbaka finns landets första och enda berättarantikvarie på museet.
Genom att använda muntligt berättande och stödja berättande i olika former, samt utveckla verktyg och metoder för berättande, vill museet höja medvetandet om den muntliga traditionens betydelse och bevara den för framtiden.
Med hjälp av berättelser skapas liv och kontext till materiellt kulturarv och samtidsdokumentationer och genom berättande och berättelser kan vi lära oss om oss själva och vår omgivning i både nutid och ur ett historiskt perspektiv.
Västerbottens museum är en arena för berättande och museets berättarverksamhet utgör en resurs i länet i bred samverkan med andra organisationer, institutioner, föreningar, studieförbund, skolor, turismnäring med flera.