Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
Salad Hilowle. Foto: Anders Ahlgren

Resident 2019

Juryn har fattat sitt val, och skriver i motiveringen:

Salad Hilowle (f. 1986) ges Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografis residens 2019 för att arbeta med projektet Suedi-Morian – ett undersökande av den afrikanska diasporan i Sverige. Projektet, som tar utgångspunkt i fotografiskt arkivmaterial som sätts i relation till samtiden, ger röst åt en ofta marginaliserad grupp på ett komplext och intressant sätt.

Hilowles konstnärliga praktik rör sig mellan samtidsdokumentation, videokonst, fotografi, skulptur och screentryck vilket utmanar gängse föreställningar om vad dokumentärfotografi kan vara. Genom sitt arbete under residenset i Västerbotten kan hans praktik också bidra med nya impulser och nätverk i regionen, både konstnärliga och sociala.

Juryn vill uppmuntra denna nya röst inom samtidsdokumentation att utforska möjligheterna med, och gränserna för, dokumentärfotografi.

Salad Hilowle, vilka förväntningar och förhoppningar har du på residenset?
 Det ska bli så kul att gå igenom arkivmaterialet som finns på Västerbottens museum. Att få göra detta residens känns som a dream come true för en person som älskar att hitta andra narrativ än storstädernas. Jag är från Norrland och mitt hjärta vurmar för Norrland. Jag vill hitta mikrohistorier som man kanske inte har hört tidigare eller har kännedom om. Men lika viktigt är att människor från Västerbotten ska få känna sig delaktiga. Mitt drömscenario är att de ska känna igen sig i verket.

 Vad drivs du av i ditt fotografi?
– Jag drivs av andra narrativ än de gängse. Vardagen. Andra bilder som man inte är van vid.  Att ifrågasätta fotografi men lika mycket höja fotografi som en av de viktigaste konstformerna.

Salad Hilowle har en kandidatexamen från Konstfack. Han bor i Stockholm, är uppväxt i Gävle och har rötterna i Somalia.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp