Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Dokumentation: Då skrömta härjade i Svartberget

Från 1880-talet och den lilla byn Svartberget i Vindelns kommun kommer en välbevarad sägenliknande berättelse. Den handlar om ett eskalerande gräl mellan två kvinnor där den ena, Åhekärringa, tar hjälp av Den Onde för att hämnas beskyllningar om tjuveri och för att med hjälp av hans djävulska förmågor kunna dra förnödenheter till sitt egen hus.

Sägner utgjorde en stor och viktig del i bondesamhällets berättartradition till långt in på 1900-talet. Berättelserna som gör anspråk på att vara sanna, ofta med namngivna personer och platser, skildrar både människors dagliga levnadsförhållanden men även hur man uppfattade sin omvärld. En föreställningsvärld där det övernaturliga på olika sätt tog gestalt och påverkade människors vardag.

Dokumentationen resulterar i en film som bygger på nertecknade berättelser från 1930- och 50-talet och intervjuer gjorda i nutid. Filmen undersöker fotograf Petter Engman och berättarantikvarie Marianne Folkedotter på vilket sätt händelsen har traderats fram till i dag och hur berättelsen i viss mån förändrats.

Filmens längd: 17 min

Et smakprov:

Kontakt och information

Petter Engman

Fotograf
090 20 20 326
petter.engman@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp