Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Dokumentation: Maträtt

2019

I samband med att Umeå-förskolan Gitarren beslutade servera vegetarisk mat fyra dagar i veckan väcktes starka känslor och en rikstäckandedebatt bröt ut i media. Detta satte ljus på de normer och varierande uppfattningar som finns kring det här med matvanor och kostval. Med anledning av detta gjorde museet en kort och snabb insamling av tankar och reflektioner kring förhållningssätt till mat, med fokus på animalier och vegetabilier.

Jag äter just nu väldigt mycket veganskt och vegetariskt, men även kött. Jag får lamm av min far som köpt det från en granne, älgkött från hans jaktlag och äter även fisk jag och min familj har fiskat samt potatis vi odlat. Såklart är inte min kost så bra jag önskar att den skulle vara. Jag är student, bor i en lägenhet och har inte den ekonomi jag hade behövt för att kunna äta som jag vill, alltså enbart ekologiskt, grönsaker som odlats i närheten och så.
Min favoriträtt är just nu raggmunkar/ rårakor, gjorda utifrån ett recept jag själv hittat på. De innehåller bland annat morötter, palsternacka och sötpotatis.

Anonym, 12 november 2019


Att ändra om min kost till vegansk har förändrat mitt liv till de bättre. Enligt mina värderingar och kunskaper går det utmärkt att leva på en kost med enbart vegetabilier, många jag pratat med mår även bättre. Kött och mejeriundustrin har utvecklats okontrollerat under många år och vi människor har någonstans på vägen tappat vår empati och humana synen på djuren. Dom ses som mat eller husdjur och inte som enskild individ, som dom faktist är, tro det eller ej men dom har hjärtan som pumpar och en hjärna som resonerar, och har känslor precis som oss människor. Det kan ingen ställa sig emot. Men eftersom vi aldrig behöver möta dessa djur eller jaga / slakta dom själv, utan kan köpa dom färdiga i förpackningar så är det lätt att konsumera utan att ens behöva fundera eller känna efter om det är moraliskt rätt.. Kött är något som normaliserats och varit lönsamt, men enligt min mening en tortyr mot djuren.

Jag äter bönor Linser rotfrukter Pasta ris, vegetabiliska mejerier såsom Ost Smör Grädde etc. Veganska köttbullar köttfärs och ja egentligen allt som jag åt innan jag slog om till veganskt. Jag äter dessutom mer varierat, godare och hälsosammare mat.

Min favoriträtt just nu är Anammas Schnitzel med kokt potatis och broccoli, Rivna morötter och 1 liter dillsås 😍 Bifogar bild på vår veganska Smörgåstårta! Som smakade gudomligt gott!

Linn, 23 år, lokalvårdare. 11 november 2019


Mina reflektioner kring mat.
Jordens befolkning står inför många utmaningar. De flesta hållbarhetsgränserna är sprängda och vi går mot varmare klimat och utrotning av många djur och insekter. Att försörja en människa upplevs så väldigt enkelt när vi har fossil energi till dragkraft och konstgödsel samt kemikalier till giftbesprutning. Det får oss att tycka att vi kan äta vad vi vill.

För mer än tio tusen år sedan var vi i första hand jägare/samlare. Då var den mänskliga populationen låg och djurens och naturens produktionsförmåga stor. Sedan gick vi till att bli jordbrukare och boskapsskötare. Nu är naturens egen produktionsförmåga låg och den mänskliga populationen hög och det finns ingen möjlighet att återvända till den förra försörjningsmodellen, vi är därför tvungna att få vår matförsörjning via djuruppfödning och växtodling. Djurhållning och växtodling har utvecklats under dessa tio tusen år och det är ett finstämd samspel vad gäller näringsflöden och energiflöden. Det är bara under de sista 100 åren som vi i vår försörjning tagit fossil energi till hjälp i den omfattningen att de föröder detta finstämda samspel. Den massutrotning som sker och förändringen av klimatet riskerar nu på allvar att försämra våra möjligheter till försörjning genom odling och boskapsskötsel. Uppfattningen att vi ska kunna försörja oss på enbart växtodling är ett utslag av okunskap. För att kunna försörja oss och få närings och energiflöden som är positiva behövs hela det samspel som naturen erbjuder och som tagit oss så många år att utveckla.
Vi har en liten gård där vi sysslar med självhushållning. I detta självhushållningskretslopp ingår både djur och växtodling. Trots att vi har en obruten tradition av odling och självhushållning på vår gård som sträcker sig mer än 9 generationer bakåt så upplever vi ett tapp av kunskaper. Om vi då ser till de människor som urbaniserats för en eller flera generationer sedan så inser man magnituden av kunskapsförlusten. Förutom klimat och massutdöende så är kunskapsförlusten ett stort hot mot vår framtida försörjning.
Hela den debatt som förs kring förskolans matval präglas av okunnighet om förutsättningarna för matproduktion i framtiden. [Här] kommer här en Julbordsbild. Det allra mesta hemproducerat. På bilderna är det bara senapen, digestivekexen, och prinskorven som är inhandlade. Jag hade tyvärr inte nån bild över hela julbordet.

Östen, Överklinten. 8 november 2019

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp