Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Dokumentation: Rock art in Sàpmi

2012–2013

Projektet är i viss mån en fortsättning på Nordliga kulturtraditioner 1 & 2 men söker sig 6000 år tillbaka i tiden. Dokumentation av hällbildsplatser i Sapmi, stäckte sig från Flatruet i Härjedalen i syd, Alta mot ishavet i nord Norge till Värikallio i östra Finland.

Delar av dokumentationen kan ses i utställningen Rock Art in Sapmi som berättar om den del av vårt nordliga kulturarv som utgörs av hällkonstensamt boken som publicerats med samma namn. I hällbilderna möter vi en bildtradition som ger oss inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld. Tillsammans med skifferföremålen och de samiska trummornas tecken utgör de rester efter ett form- och symbolspråk väl förankrat i Sápmis vidsträckta landskap.

Många av hällbilderna är tydliga andra är mer svårtolkade. Det är bilder som i sin skenbara enkelhet lämnar utrymme åt oss för egna tolkningar, på vårt sätt, i vår tid.

Hällbilder omfattar målningar och ristningar på berg, i grottor, på hällar och flyttblock. De flesta hällbilder i Sápmi är 4000 till 6000 år gamla. De skiljer sig från de sydskandinaviska bronsåldersristningarna som är gjorda av bönder och som återfinns i jordbrukslandskapet. Hällbilderna här i norr är gjorda av jägarfolk under stenåldern.

Foto: Petter Engman

Kontakt och information

Petter Engman

Fotograf
090 20 20 326
petter.engman@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp