Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp
C M Lindqvists målning Pont Neuf, Paris
C M Lindqvist: "Pont Neuf, Paris" 1922

Konst

Konstens historia kan – med nutidens vidgade konstbegrepp – föras tillbaka till forntida hällristningar. Ars longa vita brevis – konsten är lång, livet kort.

Konsten är både en del av kulturarvet och ett väsentligt inslag i vår samtid. Konstnärligt utformade bilder, föremål och miljöer har alltid haft central betydelse för mänsklig tillvaron och existens.

Konstvärldens gränser är mer flytande än någonsin. Installationer, slöjd, konsthantverk och fotografi är i dag lika självklara inslag som måleri, grafik och skulptur.

Museet utgör ett kunskapsnav för konsten i länet, framför allt beträffande den historiska konsten – den som så att säga i någon mening satt sig till rätta. Av största vikt är förstås också den regionala nutidskonsten, som i museet har en betydelsefull arena.

Det dokumentationsarbete som bedrivs vid museet resulterar löpande i utställningar, föredrag och skrifter.

Museets förvärvspolicy syftar till att bygga upp en representativ samling med verk producerade av konstnärer som är eller varit verksamma i länet, eller som kommer från Västerbottens län.

Samlingen belyser den konstnärliga utvecklingen i länet och bildar ett gott underlag för olika och vitt skilda utställningar. Dessutom erbjuds här goda möjligheter till konsthistoriska studier och forskning på ett regionalt material som inte finns samlat någon annanstans.

Konstsamlingen

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp