Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Konstförvärv: Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma, uppvuxen i en renskötarfamilj. I dag bor och arbetar hon i Övre Soppero. Hon började sin konstnärsbanan 1979 efter konsthantverkstudier vid Göteborg universitet. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation. Hennes produktion omfattar framför allt textila bildverk men också grafik, bokillustrationer, scenografi och kostymer för film och teater.

Marakatt-Labbas broderade bildberättelser kombinerar mytologi och politik, de återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som kan komma att hända i framtiden. Hennes verk kan betraktas som ”historier i stygn” eller ”broderade berättelser”. Många av verken är monumentala skildringar av historiska händelser där samhälleligt tänkande och aktivism förenas med uppfinningsrika bildlösningar.

Kråkorna/ Garjját, 2018, färglitografi

Verket skildrar protesterna mot utbyggnaden av Altaälven i norska Finnmark i början av 1980-talet. Kråkor symboliserar överheten i samisk mytologi. De skyr inga medel och roffar åt sig allt som kommer i deras väg, de är tecken på olycka eller fara. I Britta Marakatt-Labbas verk förvandlas kråkorna till norska poliser i sjuttiotalsuniformer som rycker ut för att skingra en fredlig demonstration med människor klädda i samiska festdräkter som sitter framför en lavvu, den traditionella nomadbostaden.

”Kråkorna” inköptes från Marakatt-Labbas utställning ”Historia i stygn” som visades 2019 på Västerbottens museum.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp