
Konstförvärv: Folke Ricklund
I april 2020 fick Folke Ricklunds stora målning ”Renskiljning” en hedersplats i trapphallen på museet. Verket har skänkts till museets samling av konstnärens söner Mats och Magnus Ricklund med en uttrycklig önskan om att det ska kunna ses och upplevas av så många som möjligt.
Målningen är en av Folke Ricklunds största, 330 x 186 cm och skildrar en renhjord i rörelse. Den har tidigare ställts ut vid flera tillfällen, bland annat här på Västerbottens museum 1993 i utställningen Pionjärerna och på Nordiska museets utställning Sju konstnärers Lappland 1953. Innan målningen kom till museet har den under lång tid stått magasinerad. Inför hängningen på dess permanenta plats har den rengjorts och restaurerats av konservator Linda Sandström. Museet har sedan tidigare en oljemålning, fyra litografier och ett träsnitt av Folke Ricklund.
Folke Ricklund (1900–86) föddes i Anundsjö i Ångermanland och utbildades vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, i Stockholm 1920–24. Efter att under några år ha arbetat som dekorationsmålare hade Ricklund sin debututställning på Svensk-franska konstgalleriet 1930. Därefter hade han flera separatutställningar, bland annat i Stockholm på Galerie Moderne, Färg och Form, Naturhistoriska riksmuseet samt Modern konst i hemmiljö, och han deltog också i flera samlingsutställningar i Sverige och utomlands.
I början av 1930-talet sökte sig Folke Ricklund till Saxnäs i Vilhelminas fjällvärld för att finna nya motiv för sitt måleri. Där mötte han Emma som förestod fjällpensionatet Saxnäsgården och som senare blev hans hustru. Tillsammans lät de uppföra en vitrappad villa i modernistisk stil med vidsträckt utsikt över Kultsjödalen och Marsfjällsmassivet. Villan blev ett populärt besöksmål för många av parets konstnärsvänner genom åren. Efter skilsmässa 1952 flyttade Folke Ricklund till Norrköping. Fjällvärlden fortsatte dock att locka och från 1974 hade han en ateljé i närheten av Funäsdalen i Härjedalen som han besökte årligen. Emma Ricklund som avled 1965 testamenterade villan i Saxnäs till konstnärer och allmänhet. Ricklundgården som den numera kallas är i dag dels ett museum, dels ett gästhem för konstnärer.
Bläddra bland bilder från upphängningen: