Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Logotyp

Konstförvärv: Helena Wikström

Helena Wikström är född 1964 och utbildad vid Nordiska Konstskolan i finländska Karleby. Hon har medverkat vid en rad nationella och internationella utställningar. Berättelsen är central i Helena Wikströms konstnärskap och den gestaltas med hjälp av olika medier och metoder. Hon arbetar både med måleri, foto, film och installation. Mottog Umeå kommuns konststipendium 2019.

Helena Wikström fascinerades av berättelsen om Sveriges första radiopirater och skapade tillsammans med Simon Öhman Jönsson, Fredrik Oskarsson och Therese Högberg filmen ”Radio Black Peter” om radiobröderna Figaro. Målningarna som legat till grund för animerade stycken av filmen visades i utställningen ”Pussel och Pirater” på Västerbottens museum 2018-2019.

Radio Black Peter nr 27, 2018, akryl på svart mdf

Piloten Herje Vestrin och säpo-anställde Alf Lindgren ute på uppdrag för Aftonbladet för att spåra radiopiraterna.

Radio Black Peter nr 23, 2018, akryl på svart mdf

Det var många som jagade radiopiraterna Radio Black Peter, på denna målning ses Expressenmedarbetarna Eric Blasten och Bengt Nordin tillsammans med sändaramatörer från Härnösand när de lyssnar till Radio Black Peters sändningar för att försöka lista ut varifrån piraterna sänder.

Båda målningarna inköptes från Helena Wikströms utställning på museet 2019

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp