Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Utställningar

Blåa år

fre 29 Jun —

En kortdokumentär av Maria Mäki med två skilda perspektiv på sverigefinnar.

Prag -68

tis 21 Aug — sön 20 Jan

I augusti 1968 befann sig Sune Jonsson och journalisten Dag Lindberg i Prag för att skildra ”Pragvåren” men fick i stället bevittna den sovjetledda Warszawapaktens inmarsch.

Almost Perfect

lör 20 Okt — sön 3 Feb

Sex konstnärer utforskar den polariserade bilden av de nordiska länderna

Pussel och pirater

sön 11 Nov — sön 17 Feb

Femtiotal med kallt krig och illegala radiostationer Måleri av Helena Wikström

Remote Possibilities

18 februari – 27 maj 2018
Mishka Henner är känd för sina politiska verk i den digitala eran.

En sagolik skola

6 maj – 26 augusti 2018
Förra året var det 175 år sedan folkskolan startade i Sverige. En del i uppmärksammandet av detta Sveriges kanske största demokratiprojekt är utställningen En sagolik skola.

Prioritet: Minoritet

19 november 2017 – 2 september 2018
I Sverige finns fem nationella minoriteter; judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar, samt urfolket samer. Trots att vi har levt sida vid sida i århundraden finns mycket lite samlat och beskrivet i museets arkiv om minoriteternas villkor och liv.

Dagar vid havet

29 maj 2016 – 2 april 2017
Ingen annanstans är Sune Jonsson så bildmässigt och estetiskt medvetet »grafisk« i sitt fotografiska uttryck som i Dagar vid havet.

Textil

Kläder från förr och nu, strumpor, kravatter, små små barnskor och vävda linnedukar. Mode och trender, snyggt och fult, tekniker, material och skötsel.

En pionjär

14 december 2017 – 19 augusti 2018
Lina Persson, en av Västerbottens första kvinnliga fotografer

Rock art in Sàpmi

En utställning om hällbilder där vi möter en bildtradition som ger inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld.

The Milky Way

22 oktober 2017 – 28 januari 2018
Fotografen Hannah Modigh om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan.

Barndomar

22 oktober 2017 – 30 september 2018 Barn och ungdomar är ett påtagligt och varaktigt inslag i Sune Jonssons bildskatt. Här möter vi några av dem, somliga välbekanta andra för första gången.

På avstånd

23 april – 19 november 2017
Nio klassiska fotografier av mäster själv.

Skam

Ett tema med variationer över tid

Looking for Alice

17 juni – 30 september 2018
Fotografen Siân Davey iscensätter en psykologisk och känslomässig resa mot att förstå och lära känna sitt barn, och blottar samtidigt okunskap och förutfattade meningar

Byggnadsvård

En kunskapsbank med information om lokal byggnadstradition, olika arkitekturstilar samt äldre byggnadsmaterial och hantverkstekniker. Här får du information och inspiration i frågor som rör vård och bevarande av byggnader.

Skidutställningen

Här visas vår skidhistoria. Från stenåldern till Stenmark – och lite till. Här kan du se handtillverkade och vackert dekorerade skidor, snöskor för både människa och häst, förhistoriska skidor, modern skidutrustning samt världens äldsta bevarade skida.

Egilhallen

Sjöfart och skeppsbyggeri var omfattande verksamheter längs västerbottenskusten, och säljakten en viktig näring långt in på 1900-talet. Ett par år efter att Fiske- och sjöfartsmuseet öppnades, föddes idén om att komplettera samlingen med en bogserbåt.

Vi är romer

17 september 2017 – 15 april 2018
Utställningen berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. Och om vandringen från Indien till Europa, om språk och kulturarv.

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp