Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Utställningar

Vi är romer

sön 17 Sep — sön 15 Apr

Utställningen berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. Och om vandringen från Indien till Europa, om språk och kulturarv.

Barndomar

sön 22 Okt — sön 30 Sep

Barn och ungdomar är ett påtagligt och varaktigt inslag i Sune Jonssons bildskatt. Här möter vi några av dem, somliga välbekanta andra för första gången.

Prioritet: Minoritet

sön 19 Nov — sön 2 Sep

I Sverige finns fem nationella minoriteter; judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar, samt urfolket samer. Trots att vi har levt sida vid sida i århundraden finns mycket lite samlat och beskrivet i museets arkiv om minoriteternas villkor och liv.

En pionjär

tor 14 Dec — sön 27 Maj

Lina Persson, en av Västerbottens första kvinnliga fotografer

Remote Possibilities

sön 18 Feb — sön 27 Maj

Mishka Henner är känd för sina politiska verk i den digitala eran.

Textil

Kläder från förr och nu, strumpor, kravatter, små små barnskor och vävda linnedukar. Mode och trender, snyggt och fult, tekniker, material och skötsel.

Rock art in Sàpmi

En utställning om hällbilder där vi möter en bildtradition som ger inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld.

Byggnadsvård

En kunskapsbank med information om lokal byggnadstradition, olika arkitekturstilar samt äldre byggnadsmaterial och hantverkstekniker. Här får du information och inspiration i frågor som rör vård och bevarande av byggnader.…

Skidutställningen

Här visas vår skidhistoria. Från stenåldern till Stenmark – och lite till. Här kan du se handtillverkade och vackert dekorerade skidor, snöskor för både människa och häst, förhistoriska skidor, modern skidutrustning samt världens äldsta bevarade skida.

Egilhallen

Sjöfart och skeppsbyggeri var omfattande verksamheter längs västerbottenskusten, och säljakten en viktig näring långt in på 1900-talet. Ett par år efter att Fiske- och sjöfartsmuseet öppnades, föddes idén om att komplettera samlingen med en bogserbåt.

Dagar vid havet

sön 29 Maj — sön 2 Apr

Ingenstans i hela Sune Jonssons omfattande produktion är han så bildmässigt och estetiskt medvetet »grafisk« i sitt fotografiska uttryck som i Dagar vid havet. Här framträder en påtaglig medvetenhet om tonsprången över gråskalan och om kompositionen, vilket ibland gör verken näst intill abstrakta

På avstånd

sön 23 Apr — sön 19 Nov

Nio klassiska fotografier av mäster själv.

We Have a Dream

sön 21 Maj — sön 1 Okt

Albert Wiking fotografier | Oscar Edlund intervjuer | Daniel Rydén texter | Henrik Lörstad ljudkuliss

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Utställningen We Have a Dream vill inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare …

Skam

sön 1 Okt — sön 18 Feb

Ett tema med variationer över tid

The Milky Way

sön 22 Okt — sön 28 Jan

Fotografen Hannah Modigh om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan.

En sagolik skola

sön 6 Maj — sön 26 Aug

Förra året var det 175 år sedan folkskolan startade i Sverige. En del i uppmärksammandet av detta Sveriges kanske största demokratiprojekt är utställningen En sagolik skola.

Looking for Alice

sön 17 Jun — sön 30 Sep

Fotografen Siân Davey iscensätter en psykologisk och känslomässig resa mot att förstå och lära känna sitt barn, och blottar samtidigt okunskap och förutfattade meningar

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp