Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Utställningar

Vi är romer

sön 17 Sep — sön 15 Apr

Utställningen berättar om romers vardag och historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. Och om vandringen från Indien till Europa, om språk och kulturarv.

Textil

En hel utställning om textilier. Kläder från förr och nu, strumpor, kravatter, små små barnskor och vävda linnedukar. Mode och trender, snyggt och fult, tekniker, material och skötsel. Kunskap om textil har i alla tider varit livsnödvändig – som skydd mot kyla och värme, statusmarkör och handelsvara.

Rock art in Sàpmi

En utställning om hällbilder där vi möter en bildtradition som ger inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld.

Umeå – Minnen och framtid

Museets ”umanistiska” mötesplats. Här hittar du Umeås historia i form av fotografier och föremål. De yngre besökarna undersöker den undre världen medan andra kan slå sig ner i en bekväm fåtölj och lyssna till Lars Widding som berättar om staden han växte upp och verkade i.

Minst lika viktigt som det förflutna, är nuet och framtiden. …

Byggnadsvård

En kunskapsbank med information om lokal byggnadstradition, olika arkitekturstilar samt äldre byggnadsmaterial och hantverkstekniker. Här får du information och inspiration i frågor som rör vård och bevarande av byggnader.…

Skidutställningen

Här visas vår skidhistoria. Från stenåldern till Stenmark – och lite till. Här kan du se handtillverkade och vackert dekorerade skidor, snöskor för både människa och häst, förhistoriska skidor, modern skidutrustning samt världens äldsta bevarade skida.

Egilhallen

Sjöfart och skeppsbyggeri var omfattande verksamheter längs västerbottenskusten, och säljakten en viktig näring långt in på 1900-talet. Ett par år efter att Fiske- och sjöfartsmuseet öppnades, föddes idén om att komplettera samlingen med en bogserbåt.

Dagar vid havet

sön 29 Maj — sön 2 Apr

Ingenstans i hela Sune Jonssons omfattande produktion är han så bildmässigt och estetiskt medvetet »grafisk« i sitt fotografiska uttryck som i Dagar vid havet. Här framträder en påtaglig medvetenhet om tonsprången över gråskalan och om kompositionen, vilket ibland gör verken näst intill abstrakta

We Have a Dream

sön 21 Maj — sön 1 Okt

Albert Wiking fotografier | Oscar Edlund intervjuer | Daniel Rydén texter | Henrik Lörstad ljudkuliss

Att ha en dröm är en stark drivkraft. Utställningen We Have a Dream vill inspirera alla till att våga drömma och leva efter sina drömmar. Vare sig den är liten eller stor, ligger nära i tid eller långt där framme senare …

The Milky Way

sön 22 Okt — sön 28 Jan

Fotografen Hannah Modigh om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga utryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Barndomar

sön 22 Okt — sön 30 Sep

Barn och ungdomar ett påtagligt och varaktigt inslag i Sune Jonssons bildskatt. Här möter vi några av dem, somliga välbekanta andra för första gången.

Prioritet: Minoritet

sön 19 Nov — sön 2 Sep

I Sverige finns fem nationella minoriteter; judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar, samt urfolket samer. Trots att vi har levt sida vid sida i århundraden finns mycket lite samlat och beskrivet i museets arkiv om minoriteternas villkor och liv.

Kalles dröm och andra verkligheter

sön 21 Jan — sön 6 Maj

Ett urval från konstsamlingen Helge Lindens Minne – grafik, teckningar, skulptur och målningar. Samlingen består av cirka 500 verk i olika tekniker. En stor del av samlingen finns på Västerbottens museum, en del är utplacerad på skolor, i kommunens lokaler, på universitetet och i länsresidenset.

Logotyp
fredag 20 oktober Öppet 10–17
Logotyp