Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Rappning av bankvalv i Keewatin, Ontario. Hjalmar Höglund till höger / Plastering of a strongroom in Keewatin, Ontario. Hjalmar Höglund to the right.

Att söka en framtid

23 februari – 13 oktober 2019

Hjalmar Höglund föddes 7 augusti 1885 i Järvsjö, Vilhelmina. Nitton år gammal utvandrade han till Kanada. Före honom hade några släktingar från Järvsjö redan åkt, däribland hans syster Anna. Breven och almanackorna Höglund efterlämnat berättar om ett kringflackande äventyr – om hur han försörjer sig på ströjobb för att så småningom bli ”foreman carpenter” på olika byggen. På Johnson‘s drugstore i Kenora, Ontario, köper han 1906 en Kodak-kamera och börjar fotografera släkt, vänner och miljöer. I juni 1916 återvände Hjalmar Höglund till Järvsjö, där han fortsatte med såväl husbyggnad som fotografering. Han dog 1971. Höglunds fotosamling som består av över 200 bilder förvärvades 1964 till museet.

Mellan 1860 och 1930 emigrerade ungefär 14 500 personer från Västerbotten till Nordamerika. Särskilt anmärkningsvärd är emigrationen från de folkfattiga fjällbygderna, exempelvis Tärna och Vilhelmina, som periodvis stod för den största utflyttningen. De svåra missväxtåren i slutet av 1860-talet blev startskottet för utvandringen från Västerbotten, men det är inte förrän en bit in på 1890-talet som den tar fart på allvar. Tunga skattebördor, felslagna skördar, sågverksindustrins stagnation och de stora skogsbolagens uppköp av fattig bondejord bidrog till att västerbottningarna valde att åka över havet för att söka en ny framtid.

Relaterat

Dokumentärfotografi

Ett av museets prioriterade områden

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp