Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Foto: Petter Engman/Vbm

Biodlare i Bjurholm

Utan bin ingen honung. Och inte bara det, många av de blommor och grödor som omger oss skulle få svårare att fortleva utan bina och deras pollinerande kolleger. De flesta blomväxter är mer eller mindre beroende av pollinering. Detta gäller också flera av de grödor vi använder oss av. Uppskattningsvis cirka 30 procent, var tredje tugga, av det vi äter finns tack vare pollinerande insekter.

Under det senaste decenniet har man inom binäringen på många håll i världen drabbats av en omfattande bidöd, vilket kan få katastrofala följder för våra växtodlingar. Flera orsaker till problemet har framförts men ingen är ännu helt bevisad. Förklaringarna handlar om att kvalster och sjukdomar orsakar en del av den globala bi-döden, andra bidragande orsaker är intensivt och ensidigt jordbruk, klimatförändringar och bekämpningsmedel.

Västerbottens museums etnolog och fotograf följde under en säsong biodlaren Janne Westerlund från Bjurholm i hans arbete med kupor och honungsskörd. Projektet har resulterat i ett bildspel som nu visas på museet.

Se utställningen på Vbm Play

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp