Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Från ett besök hos Albert och Tea Johansson i Nyåker 1956

Byn med det blå huset 60 år

År 2019 är det sextio år sedan boken Byn med det blå huset gavs ut första gången. Här återberättar Sune Jonsson genom fotografi och text en rad barndomsminnen från sin hemby Nyåker. För att skydda de avbildades integritet och samtidigt göra berättelserna allmängiltiga har han valt att ge personerna fingerade namn. Fotografen och författaren ville visa att det som sker i en liten by i Västerbotten inte skiljer sig från livsberättelser som utspelas i andra delar av världen.

Vi möter bybor i livets alla skeden, vid hemförlossning, skolavslutning, bröllop och begravning. Människor porträtteras i sina yrkesroller, som bysmed, skomakare och sömmerska. Berättelsen om Natan är ett av de längre kapitlen i boken och handlar om en man som två gånger i sitt liv varit med om det värsta som kan hända en människa. Historien om Emil drömmare är berättelsen som givit boken dess namn och här får man förklaringen till varför han målade sitt hus blått.

I Byn med det blå huset, som är Sune Jonssons debutbok finns de element som skulle forma hans livslånga drivkraft och uppdrag: att se, lyssna till och gestalta människor och deras livsberättelser. Huvudpersonerna är de vilka befolkar platser bortom beslutsfattarnas horisont men som i det tysta likväl påverkas av de beslut dessa fattar.

Utställningen är produerad i samarbete med konstvetare Ellinor Gustafsson

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
[mbhi_location="VBM"]
Logotyp