Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Illustration: Frida Hammar

En gång i Västerbotten

Obs! Öppningsdatum är framflyttat tills vidare

Lek och lär med Anna, Stina och Per

Interaktiv kulturhistoria om Västerbotten under sent 1800-tal.

Upptäck Västerbottens historia genom en resa längs Umeälven i augusti 1875. Längs vägen – från Tärnafjällen i väster till Umeå i öst – möter du Stina, Anna och Per som berättar om sina liv.

Hos Stina i Tärnafjällen har familjen börjat förbereda för flyttning med renarna till nya betesmarker i skogsområdet. Kåtan och all utrustning ska ses över och packas inför vinterrajden.

På bondgården i Granö där Anna bor, är det skördetid. Kornet ska hängas på tork i storhässjan och alla i familjen hjälps åt att räfsa och hässja, så att det ska finnas kornmjöl till bröd och gröt hela vintern.

I Umeå hamn har barkskeppet Nanna kommit in med matvaror som kaffe, socker och salt från länder långt borta. Springpojken Per har fullt upp med att lasta av varorna som nu ska säljas i handelsboden.

Vill du prova på att vara barn för 150 år sedan och hjälpa Stina, Anna och Per med deras sysslor? Börja tidsreserummet i Minimus med att byta kläder, sedan är det bara att hugga i och börja jobba. När arbetet är klart är det extra roligt med fritid och lek. Kanske ska du prova fiskelyckan.

 

Kontakt och information

Maine Wallentinson

Museipedagog
090-16 39 47
070 522 72 66
maine.wallentinson@vbm.se

Logotyp
Stängt/Closed
Logotyp