Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Illustration: Frida Hammar

En gång i Västerbotten

Interaktiv kulturhistoria om Västerbotten under sent 1800-tal.

Upptäck Västerbottens historia genom en resa längs Umeälven en sensommardag under 1880-talet. På färden – från Tärnafjällen i väst till Umeå i öst – möter du barnen Stina, Anna och Per som berättar om liv och vardag.

Hos Stina i samevistet i Tärnafjällen har familjen börjat förbereda för vinterflytten med renarna till betesmarkerna i skogsområdet. Kåtan och all utrustning ska ses över och packas inför flytten.

På bondgården i Granötrakten, där Anna bor, är det skördetid. Familjen arbetar med att slå, räfsa och hänga kornet på tork i storhässjan, men också djuren på gården måste tas om hand.

I Umeå hamn har barkskeppet Nanna kommit in med matvaror som kaffe, socker och salt från länder långt borta. Springpojken Per har fullt upp med att lossa varorna som ska säljas i handelsboden.

Vill du prova på att vara barn för 150 år sedan och hjälpa Stina, Anna och Per med deras sysslor? Börja gärna med att byta kläder i Minimus. Sedan är det bara att hugga i och börja jobba! När arbetet är klart är det extra roligt med fritid och lek! Kanske ska du prova fiskelyckan i Umeälven?

Kontakt och information

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp