Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Skolmognadsprov 1950. Foto: Yngve Karlsson/Stockholms stadsmuseum

En sagolik skola

6 maj – 26 augusti 2018
Förra året var det 175 år sedan folkskolan startade i Sverige. En del i uppmärksammandet av detta Sveriges kanske största demokratiprojekt är utställningen En sagolik skola. Här gestaltas skolans och läraryrkets utveckling på ett lekfullt och lärorikt sätt. Här visas också några av våra mest omtyckta konstnärers bilder från tidningar och böcker för barn.

Hur var det i skolan för 100 år sedan jämfört med i dag? Och hur vill vi ha det i framtiden? Följ Fredrika och August och deras lärare genom utställningens olika rum och epoker. Skriv i sandbänken, se hur det såg ut hemma hos lärarinnan, följ med in i Sagabibliotekets värld och lyssna på Ulf Starks nyskrivna berättelser. Här finns något för alla i familjen, liksom ett pedagogiskt material för skolbesök och möjligheter till fördjupning.

Det var Folkskollärarparet Emil och Amanda Hammarlund som bestämde att svenska folksagor och andra klassiker skulle bearbetas och illustreras så att barnen skulle ha något annat att läsa än Bibeln. Elsa Beskow, Selma Lagerlöf, John Bauer, Carl Larsson och Jenny Nyström bland andra fick i uppdrag att bygga upp Barnbiblioteket Saga.

Program
Onsdag 23 maj kl 18
Lärarkväll
Med skolpolitiken på tavlan

Onsdag 30 maj kl 18
Skolexempel
Presentation av en antologi med texter från skolvärlden

 

Kontakt och information

Helena Magnusson

Avdelningschef: Publikt
090 20 20 343
helena.magnusson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp