Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Guernica – Bagdad

11 november 2018 – 17 februari 2019

Ett verk från museets konstsamling

När USA:s utrikesminister Colin Powell i februari 2003 höll presskonferens i FN om förberedelserna för ett anfallskrig mot Irak, täckte man över den stora reproduktionen av Pablo Picassos målning »Guernica« som hänger på fondväggen i generalförsamlingens sal i FN-högkvarteret. Picassos målning är ett minnesmärke över den baskiska staden Guernica som 26 april 1937 under spanska inbördeskriget förstördes av nazityskt bombflyg i de spanska fascisternas tjänst.

I en fredsdemonstration gick ett antal Umeåkonstnärer samman och utförde en parafras på målningen »Guernica«. En symbolisk avtäckning av verket skedde lördag 15 februari 2003 på Rådhustorget i Umeå i samband med den första demonstrationen mot USA:s krigsplaner. Förutom ett tydligt fredsbudskap ville konstnärerna visa konstens sprängkraft och dess förmåga att tala utan ord.

Initiativtagare/konstnär: Gunilla Samberg

Medverkande konstnärer: Helena Wikström, Gerd Aurell, Bill Olson, Birgitta Sparrman, Karin Frennesson, Anita Midbjer, Eva Söderström, Mats Eriksson, Kjersti Dahlstedt och Mikael Hultdin

Parafrasen på Pablo Picassos målning har förvärvats av museet eftersom den utgör ett konkret dokument av en betydelsefull konsthändelse i Umeå.

parafras: fri omskrivning eller bearbetning med bevarande av det huvudsakliga ursprungliga innehållet

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp