Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Jean i mörkrummet. Foto: Nils Petter Löfstedt

Himlens mörkrum

19 december 2018 – 2 juni 2019
Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Med sitt unika gehör för att i bild skildra arbetets villkor och arbetarnas styrka och sårbarhet fotograferade Hermanson under 1960- och 70-talen det svenska industrilandskapet och de som arbetade där.

Under flera år var Nils Petter Löfstedt Hermansons fotoassistent och de kom varandra mycket nära. När Jean Hermanson i augusti 2012 dör bestämmer sig Löfstedt för att hitta en plats där Hermansons arkiv kan förvaltas. Under arbetets gång växer berättelsen och arkivet börjar leva på ett sätt som Löfstedt inte trodde var möjligt, vilket resulterar i filmen »Himlens mörkrum«, en bok med samma namn och många utställningar runtom i landet.

*

Sällskapet Sune Jonssons vänner delar årligen ut ett fotostipendium för framstående dokumentärfotografiska gärningar. Motiveringen till 2018 års stipendium:

Nils Petter Löfstedt har biträtt vid uppordnandet av Jean Hermansons gigantiska negativsamling från gjuterier, verkstads- och varvsindustri, där människors belägenhet och utsatthet närgånget etsas fast i kontrastrika återgivningar. Att identifiera avbildade personer på fotografierna innebär både ett bidrag till svensk industrihistoria, och ett återförande av livsverket till det arbetarkollektiv där det tillkom. Sådant arbete är i hög grad i Sune Jonssons anda, och Nils Petter Löfstedt tilldelas därför 2018 års stipendium i hans namn.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp