Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Historia i stygn

sön 7 apr —sön 9 jun

En retrospektiv utställning med verk av Britta Marakatt-Labba (f.1951) från 1980-talet fram till i dag. Många av verken är monumentala skildringar av historiska händelser där samhälleligt tänkande och aktivism förenas med uppfinningsrika bildlösningar.

Marakatt-Labbas broderade bildberättelser kombinerar mytologi och politik, de återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som kan komma att hända i framtiden. Hennes verk kan betraktas som ”historier i stygn” eller ”broderade berättelser”. Hon fick aldrig lära sig något om samernas kultur eller historia i den svenska skolan, men traditionerna hölls vid liv inom familjen.

Hos Marakatt-Labba är det inte bara tematiken och seendet som anknyter till den samiska verkligheten utan också själva det textila uttrycket: broderiet, applikationen. Hennes bildberättelser har många beröringspunkter med det som på nordsamiska heter duodji, det vill säga konsthantverk eller formgivning.

Hennes mest kända verk är den 24 meter långa Historia som väckte uppmärksamhet på Dokumenta 14 i Kassel 2017. Verket är en personlig syntes av samernas historia och mytologi, baserad på muntlig tradition.

Britta Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma i en renskötarfamilj och en syskonskara om nio barn. I dag bor och arbetar hon i Övre Soppero, norr om Kiruna under hös, vinter och vår men tillbringar somrarna i Nordnorge.

 

Utställningen ”Historia i stygn” är ett samarbete med Lunds konsthall.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
070-396 51 34
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp