Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Skogen skyddar livet II, detalj

Historia i stygn

7 april – 9 juni 2019
En retrospektiv utställning med verk av Britta Marakatt-Labba (f.1951) från 1968 fram till i dag. Många av verken är monumentala skildringar av historiska händelser där samhälleligt tänkande och aktivism förenas med uppfinningsrika bildlösningar.

Marakatt-Labbas broderade bildberättelser kombinerar mytologi och politik, de återupprättar nästan utplånade minnen, kritiserar förhållanden i samtiden och förutspår och varnar för vad som kan komma att hända i framtiden. Hennes verk kan betraktas som ”historier i stygn” eller ”broderade berättelser”. Hon fick aldrig lära sig något om samernas kultur eller historia i den svenska skolan, men traditionerna hölls vid liv inom familjen.

Hos Marakatt-Labba är det inte bara tematiken och seendet som anknyter till den samiska verkligheten utan också själva det textila uttrycket: broderiet, applikationen. Hennes bildberättelser har många beröringspunkter med det som på nordsamiska heter duodji, det vill säga konsthantverk eller formgivning.

Britta Marakatt-Labba har nyligen deltagit i utställningar på Bonniers konsthall och Moderna museet i Stockholm. Hennes stora genombrott skedde med den 24 meter långa ”Historia” på Dokumenta 14 i Kassel 2017. Verket är en personlig syntes av samernas historia och mytologi, baserad på muntlig tradition.

Britta Marakatt-Labba är född 1951 i Idivuoma i en renskötarfamilj och en syskonskara om nio barn. I dag bor och arbetar hon i Övre Soppero, norr om Kiruna under höst, vinter och vår men tillbringar somrarna i Nordnorge.

”Historia i stygn” är ett samarbete mellan Lunds konsthall, Kohta i Helsingfors och Västerbottens museum.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp