Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Sune Jonsson och tecknaren Kurt Sundberg i arbete med boken Torpet Åsen på Brännsjöskogen. Foto: Pär Frank, 1965.

Lånegods ur verkligheten

17 mars 2019 – 26 januari 2020

Fotografen och fältetnologen Sune Jonsson är känd för sina dokumentära bilder från den västerbottniska landsbygden. En emellertid alltför ofta förbisedd sida i Jonssons skapande är hans litterära verk.
Sune Jonsson berättade i sina fotodokumentationer och filmer om människor och händelser i en föränderlig tid, om det som var på väg att falla i glömska. Det redan förgångna valde han i stället ofta att levandegöra genom skönlitteraturen. I sin önskan att dokumentera även det som inte kameran kan fånga hämtade Sune Jonsson inspiration och fragment från skrönor, sägner och berättelser. Hans texter kännetecknas av såväl magi som konkret verklighet. Här möts blixtrande exakta formuleringar med ett språk draperat i poetiskt skimmer.

Utställningen bygger till stor del på filmen ”Dokumentaristen” av Alexandra A. Ellis och Petter Engman, som riktar fokus mot Sune Jonssons litterära gärning. I filmen möter vi några av de personer som känner Jonssons författarskap väl, vilket ger unika inblickar i hans skapandeprocesser.

I samband med utställningen ”Lånegods ur verkligheten” arrangeras en rad programpunkter som knyter an till Sune Jonssons författarskap, bland annat en bokträff kring novellen ”Sagan om Tilda” från Timotejvägen. Redan nu kan du läsa berättelsen här:

Lyssna

Uppläsare Marianne Folkedotter

Sagan om Tilda Timotejvägen (34:14 )
Trastmannen Hundhålet (21:34)
Karlsson stänger Bilder från den stora flyttningen (5:44)
Den lille Byn med det blå huset (7:33)
1914 Stationskarl Albin E Anderssons minnen (13:36)
Vattenmänniskan Brobyggarna (54:16)

Hela programmet hittar du längre ner på sidan.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp