Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Living on An Unstable Mountain

lör 20 mar — sön 19 sep

en berättelse om Malmberget

Erik Holmstedt visar ett Malmberget som töms på folk. Samhället avvecklas och bostadsområden inhägnas.

I ett mångårig fotoprojekt har han följt samhällsomvandlingen i Malmberget där gruvan tar allt mer utrymme. Sina första bilder av Malmbergets husrivningar tog han som ung under 1970-talet. Han har sedan återvänt för att i olika omgångar fotografera den pågående samhällsförändringen. Bilder på ett gränsland som har uppstått under en övergångstid.

Därför blir detta fotografi mer än en ett erkännande av det tillfälliga. Det finns sorg i övergivandet, men också en oväntad utopisk energi i det avspända förhållandet till förflutet och framtid. Erik Holmstedts bilder visar, med stadens kratrar och sår, ett helt samhälles aldrig avstannande rörelse.

Sverker Sörlin i Erik Holmstedts bok Inte längre mitt hem

I sitt nu pågående arbete Living on an Unstable Mountain som påbörjades 2015  återvänder Erik Holmstedt till sina barndomskvarter för att fotografera resterna av det samhälle som kvarstår innan gruvans expansion tar över marken.

År 2020 tilldelades Erik Holmstedt Sällskapet Sune Jonssons vänners stipendium för att han

liksom Sune Jonsson framförallt valt att skildra sin tids genomgripande samhällsförändringar och människans predikament i Norrland. I Holmstedts fall från Norrbottens, inte minst, Malmbergets, hemortens, horisont.

 

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp