Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Looking for Alice

17 juni – 30 september 2018
Siân Davey är en fotograf med bakgrund inom konst och socialpolitik. Hon har arbetat som psykoterapeut under de senaste 15 åren. Denna erfarenhet har hjälpt henne att utveckla en skarpsinnig och nyanserad medvetenhet, både om sig själv och om samhället. Familjen och den närmaste omgivningen är centrala i Siân Daveys arbeten; hennes fotografi är en undersökning av de psykologiska landskapen, såväl de egna som människors omkring henne.

Hon undersöker komplexa relationer i den egna familjen och bygger därmed vidare på en fotografisk tradition där hemmet och det privata spiller över i det allmänna och på så vis speglar samhälleliga uttryck. Siân Daveys fotografi formulerar en psykologisk och känslomässig resa mot att förstå och lära känna sitt barn samtidigt som hon i processen blottar vår okunskap och våra förutfattade meningar.

I Looking for Alice berättar Siân Davey om komplexiteten i, men också om försoningen med avvikelsen och i vidare mening även samhällets inställning till olikheter av olika slag.

Jag blev djupt chockad när Alice föddes som en ”ofullkomlig” bebis. Det var inte vad jag hade förväntat mig. Barnläkaren som undersökte Alice meddelade omgående att vi skulle ta hem Alice och behandla henne som vilken bebis som helst. Men hon kändes inte som vilken bebis som helst, och jag var fylld av en ångest som spred sig som en krusning genom alla aspekter av mitt förhållande med henne.

Fotografierna som utgör denna serie utforskar de sammanflätade berättelserna om både mitt förhållande till min dotter och samhällets rådande attityd gentemot unga människor med Downs syndrom.

Det här projektet är till henne, till Alice.

Siân Davey

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp