Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Pussel och pirater

11 november 2018 – 17 februari 2019

Varje jul köper jag ett pussel. Med viss ambivalens lägger jag sen pusslet under julhelgen. När jag tänker efter så förstår jag att det finns en tillfredsställelse i vetskapen att alla bitar finns där och att det kommer att bli en färdig bild när det är klart. Samma skäl gör mig också irriterad – det finns ingenting som överraskar – ingen ny bit kommer helt plötsligt att dyka upp och förändra hela scenariot utan jag får det jag redan vet.

Helena Wikström

Under 1950-talet var kriget kallt och läget spänt mellan öst och väst med Sverige inklämt i mitten. Och vi fick vår beskärda del av incidenter och spionaffärer. Folkhemmets medborgare uppmanades vara vaksamma på avvikande individer och underliga beteenden. Myndigheterna bedrev spaning och avlyssning. Alla var väl bekanta med informationen ”Om kriget kommer”, för många var det nog inte en fråga ”om” utan ”när”.

Mitt i detta osäkrade tillstånd, hösten 1951, dök en illegal radiostation upp i etern. Med ledmotivet från filmen ”Den tredje mannen” inledde ”Black Peter” sina sändningar strax efter tio på kvällen. Innehållet bestod av lite snack och populärmusik, vilket var en svår bristvara i svensk radio vid den tiden. Landets säkerhetstjänst, televerkets experter, rikspressen och en massa radioamatörer gick i gång på alla cylindrar. Man misstänkte att det var kodade meddelanden och inblandning av främmande makt. Men det var två bröder, John och Gunnar Figaro, som sände från ladugården på gården i Lomsjö, helt utan landsförrädiska avsikter.

Konstnären Helena Wikström fascinerades av berättelsen om Sveriges första radiopirater – det skulle komma fler genom åren – och skapade tillsammans med Simon Öhman Jönsson, Fredrik Oskarsson och Therese Högberg filmen ”Radio Black Peter” om radiobröderna Figaro. I utställningen ”Pussel och pirater” visar Helena Wikström målningar som legat till grund för animerade stycken i filmen.

Utställningen innehåller också ett ljudverk av Daniel Westman med fragment av intervjuer, radioprogram och musik från 1950-talet.

Helena Wikström är född 1964 och utbildad vid Nordiska Konstskolan i finländska Karleby. Hon har medverkat i en lång rad såväl separata som samlingsutställningar.

Program i anslutning till utställningen

 • Onsdag 16 januari kl 18
  Visning: curator Suzanne Steneberg
 • Söndag 10 februari kl 14
  Film: ”Radio Black Peter”,  Bio Abelli
 • Söndag 10 februari kl 15
  Helena Wikström visar utställningen
 • Söndag 17 februari kl 14
  Visning: curator Suzanne Steneberg

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp