Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Short cuts

Short cuts – Anna Kristensen & Peter Lundström

lör 5 feb —sön 28 aug

Fyrtio år, fördelade i två decennier på vardera sidan om ett millennieskifte. Två konstnärskap och samtidigt en familjerelation. Anna Kristensen och Peter Lundström träffades på Konstskolan Brage i Umeå i slutet av 1970-talet. Tiden efter har präglats av ett aktivt konstnärskap som idag möjliggör en stor retrospektiv utställning med ett axplock av måleri och foton uppdelad i fyra årtionden.

Konstnärerna tillhör den konstnärsskara som hann genomföra två år på den högkvalitativa konsthögskolan Brage, som öppnade 1977 men upphörde redan 1979. Den tvååriga utbildningen byggde på ett frekvent gästlärarsystem med de mest namnkunniga svenska konstnärerna i Sverige, och banade väg för den konsthögskola som åtta år senare såg dagens ljus i Umeå. Tillsammans och på var sitt håll har konstnärsparet utvecklat två unika stilar som nu förs samman i utställningen.

Anna Kristensen skapar i sitt måleri fiktiva världar och är regissören som iscensätter och gestaltar föreställningar. De identiteter som skapas rör sig fritt genom tid och rum, ibland i dialog med verk ur konsthistorien. På samma sätt som gestalter i verken förflyttar sig mellan olika världar visar Kristensen gärna verken i olika typer av rum; i gallerier och konsthallar, men även anonymt direkt målade på transportcontainers.

Peter Lundström har i sin konst intresserat sig för processer över tid. Ett tydligt exempel är hans självporträttsserie med fotografier av reflekterande ytor från olika platser i världen, ett tidsdokument som började sommaren 1979 i Paris som fortfarande är pågående. I sitt måleri har Lundström prövat olika aspekter av ett neutralt seende och intresserat sig för hur betydelser förändras beroende på sammanhang, och av vem som betraktar.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp