Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Short cuts

Short cuts – Anna Kristensen & Peter Lundström

lör 5 feb — sön 28 aug

Fyrtio år, fördelade i två decennier på vardera sidan om ett millennieskifte. Två konstnärskap och samtidigt en familjerelation. Anna Kristensen och Peter Lundström träffades på Konstskolan Brage i Umeå i slutet av 1970-talet. Tiden efter har präglats av ett aktivt konstnärskap som idag möjliggör en stor retrospektiv utställning med ett axplock av måleri och foton uppdelad i fyra årtionden.

Konstnärerna tillhör den konstnärsskara som hann genomföra två år på den högkvalitativa konstskolan Brage, som öppnade 1977 men upphörde redan 1979. Den tvååriga utbildningen byggde på ett frekvent gästlärarsystem med de mest namnkunniga svenska konstnärerna i Sverige, och banade väg för den konsthögskola som åtta år senare såg dagens ljus i Umeå. Tillsammans och på var sitt håll har konstnärsparet utvecklat två unika stilar som nu förs samman i utställningen.

Mer om konstnärerna

Anna Kristensen skapar i sitt måleri fiktiva världar och är regissören som iscensätter och gestaltar föreställningar. De identiteter som skapas rör sig fritt genom tid och rum, ibland i dialog med verk ur konsthistorien. På samma sätt som gestalter i verken förflyttar sig mellan olika världar visar Kristensen gärna verken i olika typer av rum; i gallerier och konsthallar, men även anonymt direkt målade på transportcontainers.

Över tid har Anna Kristensen genomfört utställningar, gestaltningsuppdrag och konstprojekt på olika platser i landet, undervisat på konstskolor, verkat som curator och konsult och arbetat med konstnärsdrivna projekt. De senaste åren har hon arbetat med en komplex historia från andra världskriget, om en antinazistisk motståndskamp på Själland i Danmark. Det har resulterat i en film, en bok, målningar och foton, allt ingår som delar i utställningen: ”Grethe – en vapenmottagning”, som visats på Konsthallen i Umeå, på Ahlbergshallen i Östersund och på Roskilde Historiska Museum. Filmen, med samma namn, nominerades 2019 till ”storspovenstipendiet” vid Umeå europeiska filmfestival. Just nu är hon aktuell med ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar” som äger rum med Konsthall Norra Kvarken i Järnäsklubb som bas.

Peter Lundström har i sin konst intresserat sig för processer över tid. Ett tydligt exempel är hans självporträttsserie med fotografier av reflekterande ytor från olika platser i världen, ett tidsdokument som började sommaren 1979 i Paris som fortfarande är pågående. I sitt måleri har Lundström prövat olika aspekter av ett neutralt seende och intresserat sig för hur betydelser förändras beroende på sammanhang, och av vem som betraktar.

Peter har parallellt med sina nationella och internationella separat- och grupputställningar samt gestaltningsuppdrag varit rektor på Umeå konstskola 1990 – 1999 och undervisat på Konsthögskolan i Umeå. Mellan åren 2009 – 2014 verkade han som curator och projektledare för Statens konstråd och från år 2019 har han arbetat med gestaltningsuppdrag åt Skellefteå kommun. De senaste åren har han arbetat med Artist Books utan konsekvent handling eller innebörd, ett pussel eller en rebus som med tiden kan läggas ihop eller tydas.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp