Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Spår 1970–2018

23 september 2018 – 20 januari 2019

Nic Langendoen är född 1944 och uppvuxen i Holland. Efter en frivilligt avkortad utbildning på Konstakademin i Rotterdam och militärtjänstgöring i dåvarande holländska kolonin Nederländska Guyana kom han till Sverige 1966. Det norrländska landskapet, som han beskrivit som både jungfruligt och vildmarkslikt, lockade honom norrut. Det fortsätter att fascinera och har hållit honom kvar genom åren och fortsätter att lämna avtryck i hans konst.

En helt annan miljö som också, kanske mer omedvetet, satt sina spår i Nic Langendoens konst är den regnskog i Surinam där han gjorde soldattjänst på sextiotalet. I jämförelse med dessa båda landskapstyper framstår hans holländska barndomsland som hårt exploaterat och genomkultiverat.

I början av Langendoens målarbana var bilderna ofta föreställande, men fick ganska snart mer abstrakta uttryck. Motiven är inte återgivningar av konkreta miljöer eller platser utan bygger snarare på upplevelser och känslor i yttre och inre landskap fria för var betraktare att tolka.

Nic Langendoen har medverkat i en lång rad utställningar genom åren såväl separata som tillsammans med andra. Han finns också representerad med verk i offentliga rum, och har vidare gjort scenografier, performance verk och installationer. Vid sidan om sitt eget skapande har Langendoen också varit verksam som lärare vid Scenografiskolan i Skellefteå samt Konstskolan och Designhögskolan, båda i  Umeå.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp