Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Zsuzsanna Reisch. Foto: Karl Gabor (beskuren)

Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen

lör 5 jun — sön 28 nov

Jag säger till mina barn och barnbarn att de ska vara uppmärksamma. Vad som hände kan hända igen.  (Zsuzsanna Reisch)

Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen berättar om de som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas de som så småningom hamnade i Sverige. I utställningen kan besökare samtala med två överlevande genom förinspelade videointervjuer i den interaktiva installationen Dimensions in Testimony.  Utställningen ger tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med över 50 000 vittnesmål från överlevande och vittnen av Förintelsen och andra folkmord. Dessutom visas föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Utställningen skildrar också livet efter befrielsen genom berättelser och arkeologiska fynd från ett flyktingläger på Lovö utanför Stockholm. Lägret var aktivt under slutet av andra världskriget.

Lyssna till några av berättelserna.

Utställningen produceras av Historiska museet och Föreningen Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education och Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum.
Utställningen är en del av projektet Speaking Memories som skapades 2015 på initiativ av Judisk kultur i Sverige.
Övriga samarbetsparter i projektet är Paideia – The European Institute for Jewish studies in Sweden och Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige, Forum för levande Historia samt Synagogan Adat Jeschurun. Porträtten i utställningen är fotograferade av Karl Gabor.

Relaterat

Fördjupad visning av Speaking memories

Om tankegångarna som möjliggjorde Förintelsen och vikten av att hålla minnet vid liv

Att överleva det ofattbara

Tobias Rawet berättar om hur han överlevde Förintelsen
Föreläsning

En svensk tiger

Filmvisning

Kontakt och information

Via växeln

090-20 20 300
info@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp