Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Tyg Melodi, 1947. ©Stig Lindberg

Stig Lindberg

sön 15 maj —sön 15 jan

Stig Lindberg (1916–1982) är född och uppvuxen i Björkarnas stad Umeå, något som också speglas i en av hans mest älskade servis Berså. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort honom till en av våra mest folkkära formgivare.

Från slutet av 1930-talet var han verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik under två perioder. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. Fabriken var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i förening och som framför allt skulle finnas tillgängligt även för de mindre välbärgade. Här fanns också en folkbildningsambition. Mellan perioderna på Gustavsbergs porslinsfabrik hade Lindberg tjänsten som huvudlärare i keramik på Konstfack i Stockholm, där han 1970 erhöll professorstitel. Lindberg fortsatte under denna tid även att formge vardagsporslin för Gustavsberg.

Utställningen omfattar cirka 350 objekt – bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst. Från de första elevprojekten, till de sista verken och aldrig tidigare visat material från familjen Lindbergs samling.

I samarbete med Millesgården och Lars Dueholm-Lindberg, son till Stig Lindberg och förvaltare av Stig Lindbergs arv. Utställningen är en del av firandet av Umeå 400 år.

Kontakt och information

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp