Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Tyg Melodi, 1947. © Stig Lindberg

Stig Lindberg

sön 15 maj — sön 15 jan

Stig Lindberg (1916–1982) är född och uppvuxen i Björkarnas stad Umeå, något som också speglas i en av hans mest älskade servis Berså. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan slutet av 1930-talet. En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort honom till en av våra mest folkkära formgivare.

Från slutet av 1930-talet var han verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik under två perioder. Det var en spännande och dynamisk tid för Lindberg och hans samtida formgivare och konstnärer. Fabriken var banbrytande vad gäller material och färger. Kanske inspirerades de också av behovet av ”en vackrare vardag” för alla – ett begrepp som innefattade funktion och estetik i förening och som framför allt skulle finnas tillgängligt även för de mindre välbärgade. Här fanns också en folkbildningsambition. Mellan perioderna på Gustavsbergs porslinsfabrik hade Lindberg tjänsten som huvudlärare i keramik på Konstfack i Stockholm, där han 1970 erhöll professorstitel. Lindberg fortsatte under denna tid även att formge vardagsporslin för Gustavsberg.

Utställningen omfattar över 350 objekt – bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst. Från de första elevprojekten, till de sista verken och aldrig tidigare visat material från familjen Lindbergs samling.

I samarbete med Millesgården och Lars Dueholm-Lindberg, son till Stig Lindberg och förvaltare av Stig Lindbergs arv. Utställningen är en del av firandet av Umeå 400 år.

Kommande programpunkter

Guidad visning
6 juli kl 14
12 juli kl 14
30 juli kl 14
1 augusti kl 14
5 augusti kl 14
14 augusti kl 14
23 augusti kl 14
26 augusti kl 14
Guiden Stina Stenman visar utställningen. Uppsamling i entrén, max 15 personer.

Lunchvisning
13 september kl 12
Utställningsproducent Suzanne Steneberg ger en guidad visning av utställningen

Varför inte tvärt om / föredrag med Lars Dueholm-Lindberg
25 september kl 14
Lars Dueholm-Lindberg, son till Stig Lindberg och VD för Stig Lindberg Design AB, ger en fördjupad bild av Stig Lindberg och hans konstnärskap

Kvällsvisning
5 oktober kl 18
Utställningsproducent Suzanne Steneberg ger en guidad visning av utställningen

Lunchvisning
8 november kl 12
Utställningsproducent Suzanne Steneberg ger en guidad visning av utställningen

Den tidige Stig / föredrag med Magnus Palm
20 november kl 14
Stig Lindberg var i början av sin yrkesbana konstnär ut i fingerspetsarna, men också dekoratör för massproducerat porslin – och ibland hamnade han någonstans däremellan. Magnus Palm, redaktör för stora boken om Stig Lindberg, berättar med exempel från egna samlingar om en formgivare som söker sin väg. Föredraget kräver platsbokning, boka din plats här!

Kvällsvisning
7 december kl 18
Utställningsproducent Suzanne Steneberg ger en guidad visning av utställningen

Kontakt och information

Jessica Jutila

Receptionist, bokningsansvarig
090 20 20 360
jessica.jutila@vbm.se

Suzanne Steneberg

Konstantikvarie
090 20 20 319
suzanne.steneberg@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp