Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

The Milky Way

Fotografen Hannah Modigh om tiden mellan att vara barn och vuxen, fylld av osäkerhet, förvirring, spänning och längtan. Där starka känslor tvingas ner under huden för att man ska passa in, men ibland bubblar upp i konstiga utryck och ett krampaktigt sökande efter gemenskap.

Det finns ingen början eller slut på berättelsen utan den går i loopar för det handlar inte om just dessa ungdomar – de växer upp – utan om en känsla som alla måste gå igenom eller redan har gått igenom. En tid full med drömmar, känslan att livet är stort samtidigt som hela livet hänger på en kväll, en blick. De råa öppna känslorna jag kände då har fascinerat mig så att jag under tio år försökt fotografera dem.

Bilderna föreställer pojkar och flickor mellan 12 och 16 år. Åren när man går från att vara barn till att bli vuxen. De är fotograferade på Österlen, där jag tillbringade de åren. Jag har sedan 2003, under olika perioder, tagit bilder på den här åldersgruppen. Den här åldern handlar om sökande efter sin identitet, samtidigt som man försöker vara som alla andra. Kroppen förändras, går sin egen väg, och hormonerna påverkar hela ens personlighet. Jag minns det som att kastas mellan euforisk glädje och total hopplöshet. Jag upplever det som en tid av längtan. Efter självständighet och livet.

Hannah Modigh vann TT:s Stora Fotopris 2013 med The Milky Way. Juryns motivering:

Med stor integritet och nyfikenhet skildras en kaotisk tid i livet, fylld av starka och motsägelsefulla känslor. En värld av drömmar, förvirring, spänning och längtan fångad i ett blekt ljus, lika vackert som stumt. Bilderna berör på djupet och påminner oss vuxna om en tid i våra liv som aldrig går att få tillbaka.

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp