Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp
Curiosity and Control, Albin Biblom. Beskuren

Theatre of the Wild – Albin Biblom

sön 27 feb — sön 18 sep

Människans längtan efter att förstå och förenas med naturen tar sig många olika uttryck och ämnet rymmer en värld av paradoxer. I Theatre of the Wild utforskar Albin Biblom den tunna linjen mellan nyfikenhet och dominans, uppskattning och kontroll – och blottlägger människans benägenhet att projicera sig själv på naturen. I utställningen visas fotografi och film ur två av Bibloms större arbeten:

Curiosity and Control tar upp vår relation till zoologiska trädgårdar och naturhistoriska museer vars ambition är att utgöra en länk mellan människa och natur, att utbilda och bevara. Genom att återskapa naturen i en mer hanterlig form skapas illusionen av att överbrygga glappet mellan civilisationen och det vilda. Men när övergår bevarandet till ett exploaterande, och vilka etiska dilemman uppstår av att sätta den egna fascinationen främst?

Mechkar handlar om Bulgariens sista dansande björnar och deras ägare. En romsk tradition och ett yrke som förts vidare från far till son i mer än tusen år. Nu har djurrättsorganisationer vunnit kampen om björnarna, de omhändertas och får tillbringa återstoden av sitt liv i ett reservat. En symbolisk handling i berättelsen om människans kärlek till djuren. För björnarna, en sorts fångenskap till en annan.

Albin Biblom är fotograf och filmare och har gjort ett flertal utställningar internationellt, framför allt i Tyskland och i Nederländerna. Hans frågeställningar kretsar ofta kring människans komplexa relation till naturen och vårt behov av att vilja bemästra och kontrollera vår omvärld.

Utställningen sker inom Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi (SJCD) som är en del av Västerbottens museum.

Guidad lunchvisningar

Curator Alexandra A. Ellis ger en fördjupad visning av utställningen följande datum:

1 mars kl 12
5 april kl 12
3 maj kl 12
6 september kl 12

Kontakt och information

Alexandra A. Ellis

Curator, dokumentärfotografi
090 20 20 338
alexandra.ellis@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp