Gå till sidans huvudinnehåll
Logotyp

Trettio år med Riksvävarna

tis 18 maj — fre 31 dec

I år är det 30 år sedan föreningen Riksvävarna bildades. Föreningen firar sitt jubileumsår med publika arrangemang över hela landet, bland annat här på Västerbottens museum.

Handvävning är ett mycket gammalt hantverk med djupa traditioner i vår kultur. Vävning för ofta tankarna till en stor och otymplig vävstol som fyller ett helt rum, men alternativen är fler än så. Det finns både hopfällbara och bärbara vävstolar i små format. Vävramar och bandgrindar är andra vävredskap som inte heller tar stor plats. Det går till och med att väva med hjälp av trådar lindade runt en pappskiva och trädda med en nål. Så var inte rädd att prova på!

Trådar kan bindas och bilda en väv på många olika sätt och det är material och trådens kvalitet som ger väven dess egenskaper och karaktär. Även variatio- nen av färger bidrar till tygets karaktär, varigenom möjligheterna är nästan oändliga.

Riksvävarnas regionförening Västerbottensvävarna visar med denna utställning en del av den mångfald som går att åstadkomma vid vävning. Här finns bruksvävar, kläder, band, väskor och dekorativa vävar skapade av nyproducerade material som ull, silke, lin och bomull liksom återbrukade material som tygtrasor och plastremsor.

Glädje, Gemenskap, Kunskap & Kvalitet

Under jubileumsåret

• lyfter vi fram den glädje det innebär att längta efter att väva och se en väv växa fram samt färdigställa en produkt och känna att den fyller sitt syfte. Glädje innefattar även att med stolthet kunna utföra ett hantverk.

• visar vi på den gemenskap det ger att umgås i vävningens tecken, lösa problem tillsammans samt dela med sig av idéer och erfarenheter.

• delar vi med oss av den kunskap det innebär att förstå sambanden mellan material, redskap, vävtekniker och vävprocessen och därigenom kunna framställa funktionella produkter samt förmågan att förvalta och utveckla ett kulturarv.

• belyser vi hur kvalitet genom förmåga och skicklighet att använda material eller råvaror med goda egenskaper och med en väl vald vävteknik genererar produkter med högt värde som lämpar sig väl för sitt användningsområde.

Kontakt och information

Helena Magnusson

Avdelningschef: Publikt
090 20 20 343
helena.magnusson@vbm.se

Logotyp
Laddar öppettider...
Logotyp